Blog Yazılarım
Olumlamalar
Olumlama Ne Demek ve Ne İçin Kullanıyoruz? Olumlama zihnimizdeki bir inancın ve düşünce tarzının olumlu olarak değiştirilmesi anlamına geliyor. Bu konuda yazılmış birçok kitap ve internette bilgi mevcut. Burada daha çok çalışmalarımızdaki önemi ve kullanım şekli ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Danışanlarımızın çoğunda geçmişten kalan kalıntıları görüyoruz. Bunlar kişilerin yaşamış oldukları travmalar, aileden öğrendiği davranışlar, arkadaşlarından ve yaşadığı toplumdan kendisine aktarılan düşünce ve inançlar olmak üzere birçok bilgi bombardımanından kaynaklanabiliyor. Seanslarımızda geçmişten, atalardan gelen enerjileri temizliyoruz. Gelecekte benzer sorunların olmaması için ise düşünce tarzlarının değişmesi gerekiyor. Yoksa bugün aynı düşünceyi tekrar ederek benzer yaratımlar yaratmaya devam ederiz. Bunun için olumlama denen cümleleri kullanıyoruz.
Bu cümleler şimdiki zamanda, gerçekleşmiş gibi ifade edilerek yazılan cümlelerden oluşuyor. Örneğin; ‘Kendime ve kararlarıma güveniyorum.’ cümlesi özgüven eksikliği olan kişilerde sık, sık kullandığım olumlamalardan bir tanesi. Bu cümle şimdiki zamanda ve kişi konuyu başarmış gibi ifade ediliyor. Kendine güveni olmayan bir kişi gün içinde defalarca ben başarısızım, kararlarımdan emin değilim gibi cümleler kullanmaktadır. Aslında olumlama cümleleri zihnin arkasında dönen cümlelerin zıttı gibidir. Çoğu kişi gün boyu içinden olumsuz cümleler kullanmaktadır ve çoğu zaman farkında değildir. Zihni bir bilgisayara benzetirsek ve düşüncelerimizi de bilgisayarı işleten kodlama lisanı olarak düşünürsek olumlama cümleleri ile zihnimizi yeniden programlayabiliriz. Bu olumlamalarla hayata doğru bakmayı ve hayatımızı yeniden şekillendirebiliriz. Bir danışanımız ile öfke kontrolü ile ilgili bir seans yapmıştık. Seansta geçmişindeki ve düşüncelerindeki dengelenme ve şifalanma işlemi yapıldıktan sonra verdiğimiz cümlelerinden bir tanesi ‘Huzur ve Denge İçindeyim’, ‘Başıma gelenleri sevgiyle ve sakinlikle karşılıyorum’ cümlelerini 2 kullanıyor idi. Danışanımız bu cümleleri her söylediğinde başının bir bölgesinde hareket olduğunu söyledi. Bazı danışanlarımız olumlama cümlelerini söylerken ağlama hissinin geldiğini, kasılmaya benzer duygular hissettiklerini bazıları ise kolaylıkla söyleyebildiklerini dile getiriyorlar. Bazen zihnimiz, vücudumuz bu cümleleri kabul etmemek için direnebiliyor, tepki gösteriyor. Benim deneyimlerime göre bu cümleler üç aşamalı olarak içselleşiyor. İlk aşamada, direnç olabiliyor. İçimizden geçen düşünceler şöyle olabiliyor ‘saçma cümleler’, ‘ faydasız’ gibi direnmelerle karşılaşabiliyoruz. İkinci evreye nötr aşama diyorum.
Bu aşamada cümlelere karşı direnç yok ama kabullenmede fazla yok. Bu aşama geçiş aşaması diyebiliriz Üçüncü aşama ise kabullenme aşaması. Bu aşamada cümleleri söylediğimizde, hiçbir dirençle karşılaşmadan bu cümleleri olduğu gibi kabul ediyoruz. Enerjimiz yükseliyor, tamamen cümlelerle aynı fikirde oluyoruz. Üçüncü aşamaya gelmek için tekrar yapmamız gerekir. Burada tekrar derken, tekerleme gibi hızlı, hızlı belli bir sayıda bir şeyi söylemekten bahsetmiyoruz, sindirerek ve farkında olarak cümleleri söylemek ve cümlelerin arkasını doldurarak söylemek önemli. Örneğin, bolluk ve bereket çalışmalarımızda verdiğim cümlelerden bir tanesi ‘Ben Şanslıyım’ cümlesi bu cümleyi söyledikten sonra şanslı olduğumuz birkaç şeyi düşünmemiz lazım. Bunlar, ben sağlıklıyım, bilincim yerinde, işim var, kalacak evim var, ailem var gibi birçok şey olabilir. Buradaki amaç ‘Ben Şanslıyım’ cümlesini içselleştirmek için zihninize kanıtlar sunmak ve direnci ortadan kaldırmak. Bunu yaptığımızda ve şanslı olduğunuza inandığınızda titreşiminiz ve farkındalık düzeyiniz arttığından şanslı olduğunuzu olayları otomatik olarak daha fazla görmeye yaşamaya başlarsınız. Hedef bu tür sonuçları yaşayarak günlerimizi geçirmektir. Sonuçları almak bir süreç gerektirir. Tekrar ve süreklilik başarının sırrı olacaktır. Olumlamalar için en iyi zaman sabahları ilk kalktığınızda aynaya bakarak ve akşam yatmadan önceki zamanlar olacaktır. Tekrarlama şekli sizin yaracılığınıza kalmıştır. Bazı danışanlarımız işten sonra servisle eve dönerken, bazıları spor yaparken, bazıları evde çocuklarına oyun haline getirerek, bazıları cep telefonuna yazarak, olumla cümlelerini söyleyerek seslerini cep telefonuna kaydedip dinleyerek yapıyorlar. Yöntem size kalmış. Aşağıda size birkaç konu ile ilgili olumlama örneği yazıyorum.
Bu olumlamalar geçmiş yaşam terapisi ile direnciniz temizlendikten sonra ve size önerilen cümleleri kullandığınızda daha etkili olacaktır. Seanslarda konuların kökünde sizin yaptırdığınız konudan çok farklı konular çıkabilir. Örneğin bolluk ve bereketle ilgili kısıtlamalar öfke kontrolü veya değersizlik duygusu ile ilgili olabilir. Dolayısıyla aşağıdaki cümleler sadece örnek cümlelerdir. Hangi cümleleri kullanmanız gerektiği seans sonrasında net olarak belirlenecektir.
Özgüven eksikliği ile ilgili cümleler; ‘Kendime ve kararlarıma güveniyorum’
‘Ben Yeteri Kadar İyiyim’ Öfke, psikolojik dengesizliklerle ilgili cümleler;
‘Kendimi ve başkalarını olduğu gibi kabul ediyorum’
‘Huzur ve Denge İçindeyim’
Bolluk ve Bereket ile ilgili cümleler;
Bolluk ve bereket benim doğal hakkımdır
Ben Şanslıyım
Sevgiler,
Taner Akcakanat
Geçmiş Yaşam Terapisti ve Spiritüel Yaşam Koçu
www.tanerakcakanat.com