Taner Akçakanat - Geçmiş Yaşam Çalışması (Anda Yaşama Çalışması) +90 553 918 4812
Ana sayfa| Hesabım / Üyelik | EN

Blog Yazılarım

Faydalı Makaleler

Travmalar ve Etkileri


 

                                                                    Travmalar ve Etkileri


Geçmişte kendini ifade etmemiş, dönüşmemiş enerjiler, travmalar; karşımızdaki kişilerin bize karşı davranışları olarak ortaya çıkar. Karşımıza çıkan kişilere her tepki verdiğimizde bizde dönüşmemiş bir enerji var demektir. Bu hali çocukluğumuzda öğreniriz. Bir şeyler bizim damarımıza              bastırıyordur. Bazı kişiler bazı durumlara hiç tepki vermeyip sakin kala- bilirken, bazı kişiler aynı durumlara çıldıracak kadar tepkili olabiliyorlar. Çevremizdeki insanlar da hep aynı şeyleri yapar, tepki gösterir veya suçlar. Suçlama en kolay sıyrılma şeklidir; “Bir şeyler ters gidiyor, bu falancanın suçu.” Bu davranış şekli genelde anne ve babanın çocuktan bütün yükleri alıp, ona fazla sorumluluk vermemesinden kaynaklanır.

Aşırı koruyucu ebeveynlik, çocuğun zorluk yaşamasına izin vermeden aşırı destek olmak, çocukta bir kolaycılık süreci yaratır. Bunun sonucu çocuk hiçbir şeyin ters gitmesine tahammül edemez. Her şey hemen, şimdi olmalıdır. Eğer olmazsa bir suçlu vardır ve hemen telafi edilmeli- dir. Telafi edilmezse saldırganlık, kızgınlık, öfke duyguları ortaya çıkar. Kurban mantalitesi; başımıza gelenlerden dolayı hayatı, kaderi, insanları suçlama psikolojisidir.



Her şeyi kontrol edemeyiz. Başımıza birçok talihsiz olay gelmiş olabilir veya fiziksel olarak dezavantajlı olabiliriz. Bütün bunlara rağmen huzur içinde olan birçok insan vardır. Suçlamak, dikkatimizi kendimizden uzaklaştır ve başkalarına yönlendirir. Kendimizi özürlü, aciz duruma sokar. Hayatımızda yapabileceklerimizle ilgili so- rumluluk almadıkça bu süreç hep böyle devam edecektir. Karşımızdakini suçlayarak kendimizi kurban rolüne sokar ve gücümüzü inkâr ederiz. Bir sonraki aşama ise; suçlu hissetme, utanma ve pişmanlıktır. Birini suçla- dığımızda bilinçsizce kendimizi de suçlu hissederiz. Başkalarını suçla- yarak kendimize ihanet etmiş oluruz. Çünkü başkalarını suçladığımızda ruhumuzun gücünü göz ardı etmiş oluruz. Yani olanların; ruhumuzun kontrolü dışında olduğunu kabul etmiş oluruz. Tepkili davranışlar hiçbir şekilde bize hizmet etmezler. Duygusal olarak hücrelerimize işlemiş olarak bu davranışlar nasıl öğrenildi ise öğrenilmemiş hale de gelebilir. Kendinize güvenin ve yapabileceklerinizden emin olun.


 Not: kitabımdan bir bölüm daha fazlası için 'istenmeyen Döngüleri Durdurun' kitabımı okuyabilirsiniz.

Vakıf Bankasının Olduğu Bina, Tunalı Hilmi Cd.Büklüm Sk, Çakıroğlu İşhanı No: 63/73, Çankaya                                                                                                                                                                     www.tanerakcakanat.com