Taner Akçakanat - Geçmiş Yaşam Çalışması (Anda Yaşama Çalışması) +90 553 918 4812
Ana sayfa| Hesabım / Üyelik | EN

Blog Yazılarım

Doğru Beslenmek ve Vitaminler

YAŞLANMAYI YAVAŞLATAN VİTAMİN!



                        YAŞLANMAYI YAVAŞLATAN VİTAMİN!

Gün geçmiyor ki yabancı yayınlarda D Vitamininin yararlarıyla ilgili bir yazı yayınlanmasın. Maalesef ana akım tıp temsilcilerinin, D Vitaminini yeterince önemsedikleri söylenemez. Bugün 10 doktora “Optimal D Vitamini düzeyi kaç olmalı?” diye soru soracak olsanız 10 değişik cevap alabilirsiniz. Kimisi D Vitamini ölçtürmeye bile gerek yok derken, kimisi 20 yi bile yeterli bulmaktadır. Kimisi 50-70 aralığını önerirken, kimisi 70-100 aralığını, kimisi de 100 ve üstünü önermektedir. Biz 6,5 yıldır D Vitamini düzeyimizi 100 ve üzerinde tutanlardanız. Tabii ki yanında K2 Vitamini de alarak.

D vitaminiyle ilgili Easy Health Options sitesinde yayınlanan bu yazıyı sizler için tercüme ettik: "Son yıllarda D vitamini eksikliği çok yaygınlaştı. Öte yandan D vitamini eksikliğinin kanser, kalp hastalığı, diyabet dahil pek çok kronik hastalık riskini arttırdığı anlaşıldığından bu vitamin birçok araştırmaya konu oluyor. Şimdi de yaşlanmayı yavaşlatması konusunda bir çalışma yapılmış.

Telomerler kromozomlarımızı, koruyucu plastik kılıflar gibi bozulma ve hasardan koruyan yapılardır. Telomerlerin boyunun kısalmasının hızlı yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan çeşitli hastalıklarla bağlantılı olduğunu araştırmalar gösteriyor. Bu bilgi araştırmacıları D vitamini ile telomer bağlantısı üzerinde daha fazla çalışma yapmaya yönlendiriyor.

Bir araştırmada yaşları 42-49 arasında 4.347 kadın ve erkeğin kan örnekleri ve telomerleri incelenmiş. Sonuçlar D vitamini ile telomer boyu arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar bunu, D vitamininin inflamasyon ve hücre üretimi üzerine olan etkilerine bağlıyorlar. İlginç olarak bu konuda iki başka çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmiş.
Sonuç olarak D vitamini düzeyini yükseltmenin hücresel düzeyde yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi oluyor.“ Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®

Not: Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın D Vitamini idame doz önerisi ikinci fotoğrafta.

Kaynak: https://easyhealthoptions.com/vitamin-slows-aging-starts/