Blog Yazılarım
Doğru Beslenmek ve Vitaminler
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN 18 İŞARETİ
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN 18 İŞARETİ
Vücudumuzda her an birbiriyle uyum içinde sayısız biyokimyasal olaylar gerçekleşiyor. İnsan sağlığı denen bu karmaşık bulmacanın küçük ama önemli bir parçası da magnezyum. Magnezyum eksikliği olduğunda uyum ve denge bozuluyor çünkü magnezyum beyin, sinirler, kalp, gözler, bağışıklık sistemi ve kasların fonksiyonları için çok gerekli, vücudun 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonu gerçekleştirebilmesi için yeterli magnezyum bulunması lazım.
Magnezyum eksikliğinin yaygınlaşmasının nedenleri:
▪ Sağlıksız beslenme
▪ Magnezyumu fazla kullanarak eksilten ilaçlar (örneğin antibiyotikler ve diüretikler)
▪ Toprağın fakirleşmesi
▪ Geçirgen bağırsak sendromu gibi magnezyum emilimini bozan kronik bağırsak sorunları
Magnezyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek bazı sorunlar:
1- DEHAB Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Araştırmalar 6 ay boyunca günde 20 mg magnezyum alan çocukların hiperaktivite semptomlarında almayanlara göre önemli azalma olduğunu gösteriyor.
2- Adrenal yorgunluk
Magnezyum kortizol seviyesini düzenleyerek hormon üretimini dengeler.
3- Anksiyete (kaygı) ve depresyon
4- Astım
Bunun bir nedeni magnezyumun bronşların genişlemesine yardımcı olması olabilir.
5- Kronik yorgunluk sendromu
6- Yüksek tansiyon
Çalışmalar magnezyum takviyesi alanların tansiyonlarında düşme olduğunu gösteriyor.
7- Kalp sorunları
8- İnflamasyon
9- Migren ve diğer baş ağrıları
Hastaların % 80’inde damardan iyonize magnezyum verildikten 15 dakika sonra ağrının azaldığı görülmüş.
10- İnsülin direnci
11- Düşük tiroid hormonu düzeyleri
Magnezyum tiroid hormonlarının üretilmesi için gereklidir.
12- Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
13- Kas krampları ve spazmları
14- Erken yaşlanma
15- Hafıza zayıflığı
16- Cilt sağlığı
17- Uyku bozukluğu
18- Zayıf kemikler
Magnezyum düzeyinizi ölçtürerek doktorunuzun tavsiyesiyle istenen düzeylere getirmeniz sağlığınıza pek çok yarar sağlar. Kan magnezyum düzeyine bakılmasındansa alyuvar (kırmızı kan hücresi) içindeki magnezyuma bakılması daha doğru bir sonuç verecektir.
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®
Kaynak: https://www.mindbodygreen.com/articles/magnesium-deficiency-101?fbclid=IwAR0HMNf7aSs0YsNjdzDMcsmL9ERaMyoDFT22koy6hyw1sZkdloLhmGregJM
MAGNEZYUM STRESLE BAŞ ETMEYİ HANGİ AÇILARDAN DESTEKLİYOR
1- Aşağıda ve fotoğrafları sola kaydırarak okuyacak olduğunuz Dr. Jockers’ın yazısı @nurcincaglar tarafından sizler için çevrildi. Bu yazıya geçmeden önce kendi deneyimlerimizden hareketle bir iki hatırlatma yapmak istiyoruz.
2- Bir taraftan sağlıksız besleniyorsanız diğer taraftan istediğiniz kadar magnezyum için kan şekerinizi vb dengelemez. Her zaman söylüyoruz beslenmeyi düzeltmeden alınan takviye hiçbir işe yaramıyor önce beslenmenin düzeltilmesi gerekiyor.
3- Biz ( @nurcincaglar & @a.okancaglar) 6,5 yıldır düzenli olarak magnezyum takviyesi kullanıyoruz. Önce pastil şeklinde sitrat kullandık. Ardından Türkiye’de olmayan treonat formunda magnezyum getirip kullandık. Ardından glisinat getirttik treonat + glisinat kullanmaya başladık. Derken Fonksiyonel Tıp kitabının yazarı Dr. Mustafa Atasoy’un kullandığı malat formundan da getirttik. Üç formu da kullandık. O zaman sitrat hariç hiç bir formu Türkiye’de bulamıyorduk. Ardından asetil taurat içeren karma bir ürün kullanmaya başladık. Tüm bu süreçte ELEMENTEL MAGNEZYUM kavramını bilmediğimiz için çok yanlış ürünler kullanmış olduk.
4- Biz bir yılı aşkın süredir magnezyum sitrat + B6 kullanıyoruz. En son olarak da B6’nın aktif formu olan P5P içeren magnezyum sitrat kullanıyoruz.
5- MAGNEZYUMUN STRESLE BAŞ ETMEYE KATKISININ 7 YOLU
6- Magnezyumun vücut için yararları listesi çok uzundur. 300’den fazla enzimatik süreçte kullanılır. Magnezyumun pek çok açıdan stresin ve kaygının (anksiyete) azaltılmasında etkisi vardır. Bunlardan bazılarıIn açıklamalarını fotoğrafları kaydırarak okuyabilirsiniz.
7- Yukarıda sıralanan yararlarına ek olarak magnezyum vücuttaki neredeyse tüm fonksiyonlar üzerinde iyileştirici etkisi olan master mineraldir. Vücudun fonksiyonları daha iyi olursa stresle de daha kolay başa çıkabiliriz.
Dr. Jockers @drjockers
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®
Kaynak: https://drjockers.com/magnesium-stress-anxiety/
#symagnezyum