Taner Akçakanat - Geçmiş Yaşam Çalışması (Anda Yaşama Çalışması) +90 553 918 4812
Ana sayfa| Hesabım / Üyelik | EN

Blog Yazılarım

Doğru Beslenmek ve Vitaminler

Haşimotoda En Yaygın Görülen Besin Yetersizlikleri


HAŞİMOTODA EN YAYGIN GÖRÜLEN BESİN YETERSİZLİKLERİ

B1 Vitamini, Selenyum, Magnezyum, D Vitamini, B12 Vitamini, Ferritin

1. B1 VİTAMİNİ (TİAMİN)

Tiamin (B1) eksikliği Haşimoto ve Crohn hastalığında çok yaygındır. B1 vitamini kronik yorgunluk/bitkinliğin ve düşük tansiyonun çözümünde yardımcıdır. Günlük 600mg doz 3-5 günde yorgunlukta etkili olmaktadır. Kişide başka otoimmün sorunların olması (IBS, düşük tansiyon, beyin sisi, kan şekeri sorunu vb) kişinin B1 yetersizliğinin ipuçlarıdır.
▪️ Dozaj: 600 mg / gün - 3-5 gün gibi bir sürede etkisini gösterir. 
▪️ Beklenen Yararlar: Daha fazla enerji, beyin fonksiyonlarında iyileşme, kan şekerinin düzene girmesi 
▪️ Ne kadar süre kullanılmalı : 3 ay - 2 yıl


Bu ürünü temin etmek için tıklayın: 


2. SELENYUM

Selenyum yetersizliği Haşimoto’nun çevresel tetikleyicilerinden biridir. Bunun yanında IBS ve çölyaklı kişilerde de yaygın görülür. Haşimoto’da selenyum takviyesini destekleyen çok sayıda araştırma vardır. Günlük 200 mcg dozun TPO antikorlarını 3 ay gibi surede %50 düşürdüğü görülmüştür.

▪️ Dozaj: Günlük 200–400 mcg
▪️ Beklenen Yararlar: Kaygıda düzelme, T4’ün T3’e çevrilmesinde düzelme, antikorlarda düşüş, daha fazla enerji, daha az saç dökülmesi ve kalp çarpıntısı. 
▪️ Ne kadar süre kullanılmalı : 3 ay - 2 yıl

3. MAGNEZYUM

Uzun süre magnezyum kullanılması durumunda tiroid bezinin normale döndüğünü gösteren araştırmalar vardır. Magnezyum tiroid nodüllerinde de etkilidir. Önerilen takviye; Magnesium Sitrat & Magnesium Glisinat. Kabızlık var ise sitrat; dışkı daha suluysa glisinat kullanılmalıdır.
▪️ Dozaj: Günde 1-4 tablet
▪️ Beklenen Yararları: Kaygıda azalma, kalp çarpıntılarında azalma, daha çok enerji, tiroid bezinde düzelme, menstrual kramplarda düzelme, kabızlık sorununun düzelmesi, migren, kramp, ağrıda düzelme ve daha iyi uyku.
▪️ Ne kadar süre kullanılmalı : 3 ay - hayat boyunca 
▪️ Dikkat edilecekler : Tiroid ilaçları ile arasında 4 saat bırakılmalıdır. Zira magnezyum tiroid ilacı emilimini engelleyebilir. Uykudan önce almak tercih edilmelidir.


Bu ürünü temin etmek için tıklayın: 


4. D VİTAMİNİ

Haşimoto hastalarında eksikliği çok yaygındır ve tiroid antikorlari ile korelasyon göstermektedir. Türkiye’de yapılan bir araştırmada Haşimoto hastalarının %92’sinde D vitamini eksikliği görülmüştür. 2013’de yapılan bir diğer araştırmada da düşük D vit düzeyinin antikorları kötüleştirdiği görülmüştür. D vitamini kişinin ruh halini düzeltip, antikorları düşürebilir.

Test olarak 3 ayda bir tekrar ederek Vitamin D, 25-OH bakılmasi önerilir. Yağda çözülen bir vitamindir. Optimal düzey 60 and 80 ng/ml olmalıdır.

5. B12 VİTAMİNİ

B12 vücudun enerji üretimine destek olmaktadır ve eksikliği Haşimoto’da yaygındır. B12 eksikliği yorgunluk, depresyon, nörolojik sorunlar, sindirim sorunları, beyin sisi ve kansızlık gibi çeşitli sorunlara neden olur. Vegan ve vejetaryen beslenen kişilerde B12 eksikliği riski yüksektir. Zira B12 sadece hayvansal proteinle elde edilebilir. Anemi sorunu, H. pylori, ve SIBO’su olan kişilerde de görülür. B12 düzeyi kanda kolayca bakılabilir. Optimal duzey 700-900 pg/ml olmalıdır. Standart testlerde malesef 200pg/ml’un altına düşmedikçe risk olarak görülmez.
▪️ Dozaj: 10 gün boyunca günlük 5000 mcg; 10 gün sonra aynı doz haftalık olarak 4 hafta boyunca, ve devamında da aylık aynı doz. 3 ayda bir de düzenli kontrolü yapılıp düzey değerlendirilmelidir. Düzey yükseltmek için ağızdan takviye yetersizse damardan da verilebilir.

6. FERRİTİN

Ferritin vücudun demir depolama protenidir. Düşük ferritin düzeyi Haşimoto ile ilişkilendirilen etkenlerdendir. Halsizlik, nefes alma güçlüğü ve saç dökülmesi gibi şeylere neden olmaktadır. Menstruasyon ve postpartum (lohusalık depresyonu) dönemindeki kadınlarda ferritin düşüklüğü yaygındır. SIBO, H. pylori, düşük mide asidi, vegan/vejetaryen beslenme, manganez yetersizliği ve bakır, ağır metal toksisitesi ferritin düzeyini düşüren diğer nedenlerdendir.

Saç dökülmesinin durdurulması için Ferritin düzeyinin minimum 40 ng/ml olması, yeni saç çıkması için ise minimum 70 ng/ml olması önerilir.

Dr. Izabella Wentz
Çeviri: Elif Gürses

Bu ürünü temin etmek için tıklayın: 


Kaynak: https://thyroidpharmacist.com/…/6-important-nutrient-defic…/


HAŞİMOTOYU İYİLEŞTİRMEK İÇİN 4 TEMEL BESİN MADDESİ!

Tiroid vücudumuzun motoru gibidir. Tüm vücuda enerji üretirken birbirine bağlı parçaların uyum içinde çalışmalarını bazı kimyasallar ve besinler sağlar. Bu besinlerden dördü, iyot, selenyum, çinko ve demir Haşimotonun iyileştirilmesinde önemli rol oynar.

▪️ İYOT
İyot tiroid hormonlarının iki yapı taşından biridir, yeterli iyot olmadığında tiroid, hormonlarını üretemez. Vücutta yeterli iyot düzeyi olması çok önemlidir çünkü yeterli iyot olmazsa tiroid benzer yapıdaki maddeler olan flor, klor ve bromu abzorbe eder ve depolar. Deniz yosunu gibi bitkilerden iyot alabileceğiniz gibi günlük olarak iyot takviyesi alabiliriz.

▪️ SELENYUM
Tiroid hormonunun aktif olmayan formu T4'ü aktif formu olan T3'e çevirmek için gereken enzim selenyuma bağımlı bir enzimdir. Yeterli selenyum olmazsa tiroid hormonları aktive olamayacağından Haşimoto belirtilerine neden olur. Ayrıca vücudumuza aldığımız iyot bileşiğini yani iyodürü iyota dönüştürürken hidrojen peroksit açığa çıkar. Bu bir oksidandır ve tiroid hücrelerini tahrip eder. Selenyum hidrojen peroksidi nötralize etmekte işlev görür. Selenyum düzeyi düşük olan Haşimoto hastalarının selenyum alımlarını arttırdıklarında hastalıklarında düzelme olduğu görülmüştür.

▪️ ÇİNKO
Selenyum gibi çinko da T4'ü T3'e dönüştürmekte gereken enzim üzerinde rol oynar. Çinko ayrıca hipotalamustaki tiroid hormonu reseptörlerini tetiklemekte gereklidir. Çinko düzeyi düşükse hormon düzeyleri düştüğünde hipotalamus, tiroid hormonu üretimi sinyali veremez. Bu iki nedenle çinko düzeyi düşükse tiroid hormon düzeyi düşük olur ve bu da Haşimoto belirtilerine yol açar. En iyi çinko kaynağı dana etidir. Takviye olarak alınırsa bakırla birlikte olmasına dikkat edilmelidir çünkü çinko vücuttaki bakır depolarını boşaltır.

▪️ DEMİR
Demir tiroid hormonu üretiminde iki noktada katkıda bulunur. İlk olarak, iyodürü iyoda dönüştüren enzim demire bağımlıdır. İkinci olarak, selenyum ve çinko gibi demir T4'ün T3'e dönüştürülmesinde gereklidir. Özellikle kadınlarda demir eksikliği, hatta demiri depolayan protein olan ferritin eksikliği çok sık görülüyor. Vejetaryen ve vegan beslenenlerde de rastlanıyor. Beslenme yoluyla alabileceğiniz gibi takviye olarak da alabilirsiniz.

Eğer Haşimotonuz varsa bu maddelerin ölçümleri yapılmalı ve eksiklikler beslenme yoluyla ve takviyelerle giderilmeli. Demir ölçümü için vücudun demir depolarının durumunu gösteren ferritine de mutlaka bakılmalı.”

Bu gönderi, bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz!

Dr. Amy Myers

Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®

Kaynak: https://www.amymyersmd.com/…/4-essential-nutrients-revers…/…