Blog Yazılarım
D VİTAMİNİ KALSİYUM MAGNEZYUM DANSI
Parkinson ve D vitamini ilişkisi
D vitamini ve Parkinson hastalığı arasındaki ilişkinin varlığı bir süredir araştırılıyor. İşte yapılan son araştırmalar sonucu D vitamini ve Parkinson arasındaki ilişki...
Parkinson, üzerinde sürekli araştırma yapılan hastalıklardan birisi. Araştırmacılar sürekli Parkinson hastalığının kök nedenini öğrenmek ve semptomlarını tedavi etmek için yeni yollar arıyor. Yapılan en son araştırmalardan biri de, Parkinson ve D vitamini düzeyinin ilişkisi üzerineydi ve bu ay başında sonuçları açıklandı. D vitamini düzeyleri ile Parkinson arasında güçlü bir bağlantı bulan bu yeni araştırma, bizlerin de dikkatini çekti.
Parkinson ile D vitamini arasındaki bağlantı nedir?
Bu ayın başında yayınlanan bu çalışmada (1) Parkinson hastalığı olan 182 hastanın D vitamini düzeylerini test edilmiş ve bunlar 185 kişiden oluşan sağlıklı bir kontrol grubunun D vitamini düzeyleriyle karşılaştırmış. Acta Neurologica Scandinavia dergisinde yayınlanan sonuçlar, Parkinson hastalığı olan katılımcıların D vitamini düzeylerinin anlamlı derecede düşük olduğunu gösterdi. Sonuçlar D vitamini düzeyi düşük hastaların depresyon, anksiyete ve uyku sorunlarından daha fazla muzdarip olduğuna işaret ediyor. Bunlar, Parkinson hastalığına bağlı yaygın semptomlardan birkaçı.
Peki, bu araştırma Parkinson hastası olan birçok insan için ne anlama geliyor?
Çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Chun Feny, “Çeşitli semptomlar, Parkinson hastalığı olan bireyler ve onların bakıcıları, aileleri için bir yük oluşturduğundan, D vitamini takviyesi bu durumların iyileştirilmesi için potansiyel bir ilave tedavi yöntemi olabilir." diye açıklama yaptı.
D vitamini takviyesine ihtiyacınız var mı?
D Vitamini, hepimizin ihtiyaç duyduğu yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini, yağlı balıklar, peynir ve yumurta sarısı gibi bazı gıdalarda bulunur, ancak çoğunlukla vücudumuzdaki D vitamini üretimini güneşle alıyoruz.
D vitamini eksikliği ne kadar yaygın?
Bu vitaminin eksikliğinin yaşanması oldukça yaygındır. Hatta 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 41,6’sının yeterli miktarda D vitamini almadığı ortaya çıkmıştır. (2) Pek çok bütünsel ve fonksiyonel tıp doktoru, hemen hemen tüm hastalarına, özellikle de iç mekanlarda çok fazla zaman harcayanlara, daha soğuk iklimlerde yaşayanlara ve daha koyu tenlere sahip olanlara D vitamini takviyesi önermektedir.
Bu vitaminleri temin etmek için tıklayın:
D vitamini ne işe yarar?
D Vitamini, kemiklerimizin bütünlüğünü korumak, hücre büyümesini modüle etmek, enflamasyonu azaltmak, bağışıklık sistemini desteklemek ve kalsiyum emilimini teşvik etmek gibi birçok önemli rol oynar. Başka bir deyişle, genel sağlığımız için D vitamini gerçekten önemlidir. Bu çalışmadan da görebileceğimiz gibi, Parkinson hastalığı da söz konusu olduğunda D vitamini anahtar vitaminlerden.
Referanslar:
1- Relationship between 25‐Hydroxyvitamin D, bone density, and Parkinson’s disease symptoms, Hui‐Jun Zhang Jin‐Ru Zhang Cheng‐Jie Mao Kai LiFen Wang Jing Chen Chun‐Feng Liu, Acta Neurologica Scandinavica, 6 Ağustos 2019
2- Nutrition Research Volume 31, Issue 1, January 2011, Pages 48-5, Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults, Kimberly Y.Z. Forrest
Bu vitaminleri temin etmek için tıklayın:
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 10 BELİRTİSİ
1- Dün paylaştığımız yazıya, İstanbul’da pandemisi hastanelerinden birinde Covid 19 sorumlusu olarak görev yapan Dr Aytaç Karadağ, D Vitaminiyle ilgili çok güzel bir yorum yazmış, fotoğrafı sola kaydırarak görebilirsiniz. Aytaç Hoca yorumunda özetle koronavirüse yakalanan hastalarda genelde D Vitamini eksikliği görüldüğünü, D Vitamini ne kadar eksikse hastalığın da o kadar ağır seyrettiğini gözlemlerine dayandırarak ifade ediyor ve D Vitamini eksik olanlara yükseltmesini öneriyordu.
2- Ben ( @a.okancaglar ) bundan 6,5 yıl önce D vitamininin önemini bilmediğim için bu belirtilerin çoğunu yaşıyordum. Ne zaman ki eski doktorumuzun önerisiyle D Vitaminimizi 100 ng/ml düzeyine çıkardık (tabii ki K2 Vitamini de aldık) tüm bu belirtileri unuttuğum gibi bir çok yararını gördüm. Kronik hastalıklarımdan nasıl kurtulduğumu kişisel sayfamda her hafta yeni bir yazı ile paylaşacağım. Bir kitabın bölümleri gibi en baştan okuyabilirsiniz.
3- Üçüncü fotoğraf olarak Prof. Dr. Ahmet Aydın Hocanın günlük idame dozu önerisini ekliyorum. Doktorlar bu dönemde tahlil yaptıramayanlara idame doz öneriyor.
4- Aşağıda okuyacak olduğunuz yazıyı University Health News’dan @nurcincaglar Sizin için çevirdi...
Şimdi birlikte D Vitamini eksikliğinin belirtilerine bir göz atalım.
“D Vitamini eksikliği, kalp hastalığı, depresyon, hatta kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. D vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri:
1- Depresyon veya anksiyete (kaygı)
2- Düşük kemik yoğunluğu veya kemik kırıkları
3- Yorgunluk ve genel güçsüzlük
4- Kas krampları ve kaslarda zayıflık
5- Eklem ağrıları (en sık görülen dizlerde ağrı ve bel ağrısı)
6- Kan şekeri sorunları
7- Bağışıklıkta düşüklük
8- Kanda düşük kalsiyum düzeyi
9- Ruh halinde değişiklikler ve tedirginlik
10- Kilo alma
Bu vitaminleri temin etmek için tıklayın:
Bunların yanında çabuk yorulma, dayanıklılığın azalmadı, yara iyileşmesinin geç olması, eller ve ayaklarda kas kasılmaları da sayılabilir.”
Çeviri: Nurçin Çağlar @nurcincaglar
Sağlıklı Yaşıyoruz® @saglikliyasiyoruzcom
Kaynak: https://universityhealthnews.com/daily/depression/10-vitamin-d-deficiency-symptoms-that-you-can-identify-yourself/
#sydvitamini
Bu vitaminleri temin etmek için tıklayın:
D VİTAMİNİ COVID-19 İLİŞKİSİ
Gün geçmiyor ki D Vitaminiyle ilgili yeni yayınlar ortaya çıkmasın.Biz 6,5 yıl önce D Vitamini düzeyimizi eski doktorumuzun önerisiyle önce 80’e ardından 100 ng/ml’ye çıkardık. O kadar çok yararını gördük
“Kalsiyum ve kemik metabolizmasında çok önemli görevleri olan D vitamininin her geçen gün başka faydalı etkileri ortaya çıkarılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de şu yaşadığımız günlerde önemini daha da fazla anladığımız bağışıklık sistemimizdir.
Kemik ve bağırsakta bulunan D vitamini reseptörleri yanında D vitamininin, beyin, akciğer, lenfosit ( T ve B ) ve makrofajlarda da reseptörleri olduğu ispatlandı.
Vücudumuzda bir inflamasyon olduğunda, lenfosit ve makrofajlarda D vitamininin aktive edildiği gösterildi. Vitamin D’nin 200 den fazla geni etkilediği de gösterilmiş.
D Vitamini seviyesi düşük olanlarda ( < 30ng/ml ) akciğer enfeksiyonları % 40 daha fazla görülmekle birlikte klinik gidiş de daha ağır olmaktadır.
D Vitamini seviyesi düşük bireylerde kronik hastalıklar ve enfeksiyonlar daha fazla görülmektedir aynı zamanda Covid-19 viral enfeksiyonları, kronik hastalığı olan ( HT, DM, obezite ) kişilerde daha ağır seyretmekte ve bu kişilerde yoğun bakıma ihtiyaç olabilmektedir.
Bir hesaplamaya göre; 1 gecelik yoğun bakım masrafı ile 3000 kişiye D vitamini takviyesi yapılabilmektedir. Dolayısıyla D vitamini seviyesini optimumda tutmak hem kendi sağlığımız hem de ülke ekonomisine katkı açısından oldukça önemlidir.”
Uz. Dr. Atilla Ayral / Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Sağlıklı Yaşıyoruz® Danışmanı
Bu vitaminleri temin etmek için tıklayın: