Blog Yazılarım
Doğru Beslenmek ve Vitaminler
B12 Azalınca
B12 AZALINCA...
Bu “kısa bilgi” Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun Hürriyet gazetesindeki bugünkü köşesinden.
Maalesef laboratuvar referans aralıkları B12 Vitamini eksikliğinin yayılmasında çok büyük bir etken. Biz yıllardır B12 Vitaminimizi 800 - 1000 pg/ml aralığında tutmaya çalışıyoruz. Bilgilerini güncelleyebilmiş bir çok doktor da 700 - 1000 aralığında tutulmasını öneriyor. B12 takviyesi olarak B 12’nin doğal formu olan metilkobalamin formunu tercih ediyoruz.
Laboratuvar yetkililerine bu referans aralıklarını nasıl hesaplıyorsunuz diye sordum. Cevap çok şaşırtıcı.
Laboratuvar cihaz ve kitlerini üreten dünyada dört beş büyük firma var. Bu firmalar en az 120 kişiden aldığı tahlil sonuçlarının çan eğrisini çıkararak alt ve üst değerleri hesaplıyormuş. Bu firmalar yabancı sermayeli firmalar olduğu için bu hesaplamalar da yabancı insanların kan ortalamalarına göre oluyormuş.
Türkiye’deki laboratuvara verirken “biz şu şekilde hesapladık siz de kendiniz hesaplayın” diye bir not düşüp topu laboratuvara atıyormuş. Laboratuvar da genelde hesaplamayla uğraşmaz, onlar da aynen doktora paslarlarmış. Yani herkes birbirine pas atıp duruyor olan da biz hastalara oluyor.
Laboratuvarlardaki B12 vitamininde referans aralıkları 160 ile 600 küsurlar arasında olduğu için B12 vitaminiz 180 çıkınca doktorunuz B12 yazmaya çekiniyor. Çünkü o da gelecek müfettişten korkuyor. Müfettiş “kan değeri referans aralıklarında olan bir hastaya nasıl ilaç yazarsın?” diyecek olsa, verilecek cevabı acaba müfettiş kabul edecek mi? Ama aynı doktor antidepresan hapını hiç çekinmeden yazıyor. Çünkü onun tahlili yok.
Biraz uzun bir giriş oldu ama bu referans aralığı saçmalığını anladığım kadarıyla sizlere aktarmak istedim. Çok yakında bu konuda bir laboratuvar yetkilisi doktorun yazısını paylaşacağız. Rica ettik, hazırlıyor yazıyı.
“B12 AZALINCA...
▪ Unutkanlık
▪ Yorgunluk
▪ Uykusuzluk
▪ Kulak çınlaması
▪ Denge bozukluğu
▪ Ayağa kalkınca baş dönmesi
▪ Odaklanma sorunu
▪ Ayak ve el uyuşması
▪ Kaslarda yorgunluk ve güçsüzlük
▪ Dilde yanma
▪ Kas krampları
▪ İştah bozukluğu
▪ Hızlı kilo alma, zor kilo verme”
Kaynak: Müftüoğlu, Prof. Dr. Osman, Hürriyet Gazetesi Sayfa 6, 07.05.2018.
B12 (ENERJİ) VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ!
Enerji vitamini olarak adlandırılan B12 vitamininin vücudumuzda çok çeşitli önemli işlevleri var. Suda çözünen bir vitamin olmasına rağmen idrarla hemen atılmıyor, karaciğer, böbrekler ve diğer vücut dokularında depolanıyor. O nedenle eksikliği, kendini hemen göstermiyor, seneler alabiliyor. Ancak eksikliği uzun süre fark edilmezse beyinde geri döndürülemez hasar meydana gelebilir.
Vücudumuzun hangi fonksiyonları için B12'ye ihtiyacı vardır:
▪ Sindirim, gıda emilimi, demir kullanımı, karbonhidrat ve yağ metabolizmaları
▪ Sinirlerin büyümesi ve gelişmesi
▪ Kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardım
▪ Hücre yapımı ve uzun ömürlü olması
▪ Düzgün kan dolaşımı
▪ Böbrek üstü bez hormonlarının üretimi
▪ Sağlıklı bağışıklık sistemi
▪ Kadınlarda üreme sağlığı ve gebelik
▪ Kendini iyi hissetme ve ruh hali düzenlenmesi
▪ Zihinsel berraklık, konsantrasyon ve hafıza fonksiyonları
▪ Fiziksel, duygusal ve zihinsel enerji
Bu listeden de görüleceği gibi B12 vücutta çok önemli sistemleri etkiliyor. Eğer bu vitaminin vücudunuzda eksik olduğunu düşünüyorsanız gerekli önlemleri almalısınız.
B12 vitamini eksikliğinin bazı belirtileri:
1- Zihin bulanıklığı,
2- Hafıza sorunları,
3- Ruh halinde dalgalanmalar,
4- Motivasyon eksikliği,
5- Kayıtsızlık ve duyarsızlık,
6- Yorgunluk ve enerji eksikliği,
7- Kas zayıflığı,
8- El ve ayaklarda karıncalanma,
Bu belirtilerden biri varsa doktorunuzdan B12 Vitamininizi kontrol ettirmesini isteyin.
Dr. Joseph Mercola
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®
Sağlıklı Yaşıyoruz® notu: Biz 6 yıla yakın süredir B12 Vitamini düzeyimizi 800 – 1000 pg/ml aralığında tutmaya çalışıyoruz. İlk başlangıçta “siyanür” içeren “siyanokobalamin” formunda iğne kullanmıştık. Şimdi B12’nin doğal formu olan “metilkobalamin“ kullanıyoruz.
Kaynak: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/05/19/warning-potentially-life-threatening-vitamin-deficiency-affects-25-percent-of-adults.aspx?fbclid=IwAR2CT7QqDQ_6AV-PlOkGUpNUTM7Gb06l47bWklY-ypeXvCdI0TSlps7vLs0
DEPRESYON BİR VİTAMİNLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Fotoğrafları kaydırarak okuyacak olduğunuz yazı Dr. Kelly Brogan’a ait. Lütfen çok dikkatli okuyun. Yazıya geçmeden önce B12 vitamini konusunda bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Laboratuvar raporlarında görülen referans aralıkları istatistiksel olarak hesaplanmış değerler. Bu değerler optimal yani sağlıklı olmak için olması gereken değerlerden farklı. Bazı laboratuvarlara göre 191 - 663 pg/ml aralığı normalken bazılarına göre alt sınır 160. Bir kişinin B12 Vitamini 200 çıkınca laboratuvar çıktısında ⬆⬇ görünmediği için bazı doktorlarımız yeterli kabul edip B12 vitamini yazmak istemiyor.
Biz doktorumuzun tavsiyesi doğrultusunda B12 vitamin düzeyimizi 800-1000 pg/ml aralığında tutmaya çalışıyoruz. Çok yakında bu konuyu @a.okancaglar hesabında okuyacaksınız.
Aşağıda başlayan ve fotoğraflarda devam eden yazı kitapları ABD’de çok satanlar listesine girmiş olan psikiyatrist Dr. Kelly Brogan tarafından yazılmış. Bilgi amaçlı paylaşılmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
"Depresyonun pahalı olmayan, kolayca ulaşılabilecek, reçetesiz satılan bir takviyeyle iyileşebileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Veya kronik kaygı durumundan, doğal stres azaltıcı maddeler içeren bazı yiyecekleri daha fazla tüketerek kurtulabileceğinizi? Okumaya devam edin şaşıracaksınız ve memnuniyet duyacaksınız.
Her gün zihinlerini karmakarışık eden farmasötik ilaçlardan kurtulabilecek gücü bulmak için her şeyi yapmak isteyen insanlar görüyorum. Bu özellikle hamile kalma umudunda olan veya hamile kalmış kadınlar için geçerli. Bana ilk kez gelen hastanın biyolojisiyle ilgili bilgi edinmek için istediğim testlerin başında B12 seviyesi geliyor. Düşük mü? Öyleyse muayenehaneme gelmelerinin nedeni bu olabilir mi?”
Dr. Kelly Brogan
Yazının devamını fotoğrafları kaydırarak okuyabilirsiniz.
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®
Kaynak: https://kellybroganmd.com/cure-depression-with-a-vitamin/