Taner Akçakanat - Geçmiş Yaşam Çalışması (Anda Yaşama Çalışması) +90 553 918 4812
Ana sayfa| Hesabım / Üyelik | EN

Blog Yazılarım

Doğru Beslenmek ve Vitaminler

BEYNİMİZİ KORUMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?


 BEYNİMİZİ KORUMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Zihinsel gerilemenin normal kabul edilecek bir tarafı yok. Bu durum, kötü yaşam tarzı seçimlerine, çok fazla şeker ve sebze harici karbonhidratlar, trans yağlar, tarım ilaçlarıyla zehirlenmiş yiyeceklerle beslenme nedeniyle oluşan beslenme yetersizliğine bağlı.

Beyin sağlığı için önemli olan besinler ve bunları içeren yiyecekler:

▪ HAYVANSAL OMEGA-3 YAĞI
Hangi yiyeceklerde bulunur: Fazla cıva içermeyen, somon, sardalye gibi yağlı deniz balıkları, otla beslenmiş organik dana eti. Sardalye omega 3 içeriği en zengin balıklardandır.

▪ B6 VİTAMİNİ
Hangi yiyeceklerde bulunur: Hindi, dana eti, tavuk, deniz somonu, ayçiçeği çekirdeği, antep fıstığı, avokado, ıspanak, muz.

▪ B9 VİTAMİNİ (FOLAT / FOLİK ASİT)
B9 vitamininin doğal haline folat sentetik haline ise folik asit deniyor. Hangi yiyeceklerde bulunur: Taze, çiğ organik yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak, turp, kuru fasulye çeşitleri, mercimek.

▪ B12 VİTAMİNİ
Hangi yiyeceklerde bulunur: Dana eti, dana ciğeri, kuzu eti, somon, karides, kümes ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal yiyeceklerde bulunur.

▪ C VİTAMİNİ
Hangi yiyeceklerde bulunur: Tatlı-acı biber, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, domates, karnabahar, pazı, papaya, çilek, portakal, kivi, greyfurt ve limon. Sebzelerin besinlerinden daha fazla yararlanmak için sebze suyu içebilir, evde sebzeleri fermente edebilirsiniz (turşu). Lahana turşusundaki C vitamini aynı miktardaki fermente olmamış lahanadakinin 6 katıdır.

▪ D VİTAMİNİ
D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla cildimizde yapılıyor.
Takviye tavsiyesi: D vitamini takviyesi alınıyorsa yanında mutlaka K2 ve magnezyum da besinlerden veya takviye olarak alınmalı.

Tüm B vitaminleri bağırsak florası sağlıklıysa bağırsaklarda üretilebiliyor. Bağırsakları sağlıklı tutabilmek için şekerden kaçının ve fermente yiyecekler tüketin. Fermente yiyeceklerle birlikte organik gerçek lifli yiyeceklerle beslenmek yararlı bakterilerin beslenmesini ve bağırsaklarda B vitaminlerini üretmelerini sağlar.

Dr. Joseph Mercola

Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®

Kaynak: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/03/17/vitamin-b-brain-health.aspx