Blog Yazılarım
Pozitif Gerçekçilik
Hayatımızda yaşadığımız olaylarla ilgili verdiğimiz tepkiler aslında fark etmeden yaşamımızın geri kalanını hatta kaderimizi bile etkileyebilir. İşte o yüzden sizlere bahsedeceğim bir yöntemi kullanmanız sizin hayatınızda da olumlu sonuçlar yaratabilir. Bunun ismine ben pozitif gerçekçilik diyorum. Aslında son derece basit bir mantık bulunuyor.
Yarım bardak su olduğunu düşünün genelde ne deriz? hep bardağın buradaki önemli kelime sadece dolu kısmını gören insanlara Polyannacı, hep olumlu gören, çok naif, kolay kandırılabilen, gerçeği görmeyen insanlar deriz. Bardağın hep boş kısmını gören insanlara da negatif, hep olaylara olumsuz yönden bakan, kızgınlık öfke taşıyan kişiler deriz. İki tarafta aslında çok makbul olmaz ve bazı hataları yapabilir.
İşte o yüzden pozitif gerçekçilik kavramı çok önemli. Son derece basit bir mantık var. Olayların ilk önce dolu kısmını görüp, boş kısmını inkâr etmemek. Son derece basit bir tanımlama; Örneğin bir ilişkide problem yaşıyorsunuz. Bu durumda vereceğiniz ilk tepki kendi kendinize söyleyeceğiniz şey, Access Bars eğitimlerinde öğretilen cümlelerden bir tanesi ‘Bundan daha iyi nasıl olur'. Bir başka önemli cümle ‘Daha kötüsü olabilirdi’, diye düşünüp, olayların en kötü kısmından başlayıp daha sonra duygusal olarak yukarıya doğru çıkmaya başlamaktır. Verdiğim örneğe dönersek yaşadığınız ilişkide en azından bir şeyler öğrendim, bu ilişki bana bir şeyler öğretti diyebilirsiniz. Bu örnekte negatif kısmıda inkâr etmemek çok önemlidir. Burada anahtar kelime inkâr etmemek kısmıdır. İlişki size duygusal, fizizksel, ruhsal zarar veriyorsa, noktalamanız, ayrılmanız gerekiyorsa belki de ayrılmalısınız. İlişkide sizi kullanan bir insan var ise ve buna ‘dur’ demeniz veya o kişiyle yüzleşip konuşmanız gerekebilir. Burada önemli olan yapılması gerekenleri inkar etmeden, kaçmadan uygulamaya geçmek kısmı olmalıdır.
Pozitif gerçekçilik olayların ilk önce olumlu kısmını görmek ve negatif kısmını inkâr etmemektir. Eğer olayların sadece negatif kısmını görerek başlarsak, harekete geçecek enerjiyi bulamayız ve hayatımızdaki döngü devam eder. İlk önce negatif kısmı görenler genelde olayları sadece mantıkla çözebileceklerini ve olumsuz olaylara hazırlıklı olmanın önemli olduğunu düşünür. Ne yazık ki, bu kişiler negatif tutumlarından dolayı benzer olumsuz olayları çeker. Diğer taraftan sadece olumlu kısmını hesaba katarsak, bu sefer göz ardı ettiğimiz kısımlardan dolayı tekrar belki kandırabiliriz, kullanılabiliriz veya istemediğimiz olayları yaşamaya devam ederiz. Hayatımızda her şeyin olumlu olma ihtimali düşüktür. Olumlu ve olumsuz denilen olaylar bir bütün oluşturur. Görünen işaretleri göz ardı etmemek gerekir. Sadece iç güdülerinize güvenerek hareket ederseniz ve hep iyimser bir şekilde olayların sonuçlanacağını düşünürseniz, yanılabilirsiniz.
Olayları pozitif gerçekçilik ile karşıladığımızda hayata bakışımız değişir ve daha iyi bir geleceğe adım atabiliriz. Mantık ve Sezgi bir arada olur. Sadece mantık veya sadece sezgi bizi yanıltabilir. İkisini de kullanmamız gerekir.
Bu konu ile ilgili youtube videoumu da izleyebilirsiniz.
Sevgiler,